Info

Oud-Verdan

'Wie hebt geen radio in ons oefenhok, heb ie zin om een keer muziek te maak'n?' Daar begon het mee. Akoestische gitaar op de rug en door de kou naar de Holterhoek. Wel op de fiets, want er moest natuurlijk een biertje gedronken worden.

Eenmaal aangeschoven aan de eikenhouten tegeltafel in de oud-bruine keuken bij de familie Roerdink werden de biertjes uit de koelkast gehaald en samen met A4-tjes, naast de asbak, op tafel uitgestald. 'Dit hek emaakt' en Wourens begon met spelen. Z'n gitaarspel was niet virtuoos, maar het G- en C-akkoord werden goed gevonden. De teksten die hij zong klopten niet bij het beeld van een lompe boerenzoon. ' 't geluk dat kump, niet noar ow, ie mot zelf, veur ow eigen op zoek.' Toch een wijze les.

Na een beetje aanklooien, bier drinken en dom lull'n ontstonden de eerste contouren van de band Verdan. Nummers in het Achterhoeks. Wourens' eigen taal. Met Bas op gitaar, Bram op de basgitaar en Jermain op drums werd voor het eerst opgetreden in het openluchttheater in Eibergen. Alle familie en vrienden opgetrommeld, met knikkende knieën het podium op. Zittend, want zo doot wie dat in de oefenruumte ook, werden vijf eigen geschreven nummers gespeeld voor een uitzinnig publiek. Het Ongekend Goed-festival werd direct gewonnen.  Het eerste succes was daar! Niet alleen omdat we zo ongekend goed waren, maar ook omdat de andere deelnemers al lang en breed vertrokken waren en Verdan nog vastgenageld stond aan de biercarrousel.

Na een paar leuke optredens bij vrienden, kennissen, feestjes en festivalletjes werd er gewisseld van drummer. Jermain werd Kevin. Na twee dagen hard werken (lees: bier drinken en stom ouwehoeren) werden de eerste nummers uitgebracht, opgenomen in Roy's Kitchen. Allemaal donders trots natuurlijk. Na een tijdje ging de zin ging er een beetje vanaf en Verdan stopte na een laatste optreden in café Home in Eibergen.

Stopte. Verleden tijd. 

 

'Nieuw' Verdan

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na wat muzikale projectjes hier en daar werd er toch weer een band bij elkaar gevonden. Niet alleen maar eigen werk, maar ook covers worden gespeeld. De mooiste nummers van alle bekende bands in het Nedersaksisch worden ingeoefend, de eigen nummers worden gepolijst en er kan weer geknapt worden! In oktober 2021 wordt voor het eerst weer opgetreden bij café Home. Dit keer met Max op drums, Wiebe op basgitaar, Twan op gitaar, en oudgedienden Wourens en Bas worden de koelkasten leeg en pispotten vol gespeeld. En niet alleen door het publiek.

 

Maar toen. Wiebe. Een jonge god vol ambities. Dus hij ging studeren. Niet gewoon in de buurt op de lagere landbouwschool in Beltrum, maar helaas helemaal in Enschede, ofzo. Niet te combineren met een band in de Achterhoek. Zoek maar eens een bassist die nog geen band heeft, die zijn schaars. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit, want een ervaren bassist en een donders geschikte kerel wordt gevonden in Enschede! Collin is de naam. Nu is er een mooie club bij elkaar om tenten, cafés en festivals op kop te zetten!

 

Bezetting:

Max Maarsingh - Drums

Collin van den Dolder - Basgitaar

Twan Raben - Gitaar en zang

Wourens Roerdink - Zang en gitaar

Bas Relker - Gitaar en zang